De specialisten vertrouwen echt op ons | Adrz

“De specialisten vertrouwen echt op ons”

Portret Mariëtte Midevaine-de Witte

Mariëtte Midavaine

Wondverpleegkundige

“De specialisten vertrouwen echt op ons”

Portret Mariëtte Midevaine-de Witte

Mariëtte Midavaine

Wondverpleegkundige

Mariëtte Midavaine is wondverpleegkundige in Adrz. Samen met haar collega’s zorgt zij ervoor dat wonden die moeilijk genezen toch dichtgaan. Brand-, operatie- en doorligwonden, wonden die niet dichtgaan vanwege diabetes, wonden bij ernstige vaatproblematiek, chirurgische wonden met een infectie… Op een dag ziet Mariëtte veel verschillende patiënten. “We moeten in ons behandelplan met heel veel zaken rekening houden.”

Zelfstandig werk

“Het allerleukste aan mijn werk vind ik dat ik heel zelfstandig kan werken. Voor mijn patiënten stel ik zelf een behandelplan op. Vroeger deed de chirurg dat, maar tegenwoordig vertrouwen de specialisten juist op ons. In het plan houd ik rekening met alles wat invloed kan hebben op het genezen van de wond. Medicijngebruik, diabetes, hart- en longproblemen, de thuissituatie van de patiënt – krijgt deze wel of geen thuiszorg, rookt hij of zij, zijn er familieleden die kunnen helpen, enzovoort. Ik werk zo patiëntgericht mogelijk en kijk wat het beste past bij de patiënt. Dat maakt het werk echt uitdagend.

Spreekuur en patiënten bezoeken

Mijn dag is meestal opgedeeld in twee delen: één dagdeel heb ik poliklinisch spreekuur – alleen of samen met een chirurg. Patiënten komen dan bij ons   mij langs op de poli. Sommige patiënten komen regelmatig terug, daar bouw je echt een band mee op. Het andere dagdeel zie ik patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis en waarvoor kennis nodig is van de wondverpleegkundige. Bijvoorbeeld patiënten met doorligwonden, geïnfecteerde wonden, chirurgische wonden of diabetische voetwonden. Tussendoor beantwoord ik vragen van collega’s, patiënten en thuiszorg en kijk ik mee op de Spoedeisende Hulp als de collega’s daar een vraag hebben over de wond van een patiënt.”

Verschillende invalshoeken

Als wondverpleegkundige werk je met ontzettend veel vakgebieden samen. Van diabetisch verpleegkundige, vaatchirurg, schoenmaker en doktersassistent tot fysiotherapeut, plastisch chirurg, orthopeed, dermatoloog en revalidatiearts. Iedere 2 weken is er een multidisciplinair spreekuur voor mensen met diabetes en wonden aan de voeten – het MDVS. Daarnaast zie ik in het spreekuur van het Wond Expertise Centrum elke 2 weken patiënten met wonden die na 6 weken nog niet genezen zijn, en waarvan de huisarts niet meer weet wat hij nog kan doen. Ik werk dan met een heel team samen en we stellen per patiënt een behandelplan op met behulp van ieders kennis. Zo leer je echt denken vanuit verschillende invalshoeken.”

Jouw vacature niet kunnen vinden?

Maak een jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures per e-mail.