Als gastvrouw op de afdeling moet je je kunnen inleven in de patiënt | Adrz

"Als gastvrouw op de afdeling moet je je kunnen inleven in de patiënt''

Wil Rambat

Gastvrouw

"Als gastvrouw op de afdeling moet je je kunnen inleven in de patiënt''

Wil Rambat

Gastvrouw

“Wilt u een stukje fruit?” Op de afdeling Heelkunde zeggen patiënten niet vaak nee, zeker niet als gastvrouw Wil met haar karretje aan het bed staat. Met haar positieve uitstraling geeft ze extra aandacht aan de patiënt. 

Wil werkt nu drie jaar als gastvrouw bij Adrz. Een aantal jaar geleden is zij zelf fijn geholpen door een gastvrouw bij Adrz, zo merkte ze hoe belangrijk die functie kan zijn voor een patiënt. Door haar positieve ervaring besloot ze zelf ook aan de slag te gaan als gastvrouw bij Adrz.

Als gastvrouw op de afdeling Heelkunde toont Wil interesse in de patiënten. Ze maakt bijvoorbeeld een praatje met hen terwijl ze een stukje fruit klaarmaakt. Haar bijnaam is dan ook niet voor niets het ‘fruitmeisje’. Ook zijn de patiënten altijd heel blij dat Wil de bloemen op de kamer verzorgt.

Een mooie functie

Maar er komt nog veel meer kijken bij haar functie. “Als gastvrouw op de afdeling moet je je kunnen inleven in de patiënt. Je moet een rustige stem hebben, goed luisteren naar de patiënten en een ingang zoeken om een praatje of grapje maken. Ik vertel ook weleens over mezelf om zo interactie op gang te brengen, dat kan ook een band scheppen. Het is wel belangrijk dat je accuraat bent met het schoonmaken, je handen wassen en de lijst van de patiënten die je krijgt, want soms mag een patiënt geen eten of drinken hebben in verband met een behandeling.”

Het werk op de afdeling is waardevol, maar ook gezellig. “Er liggen diverse patiënten met verschillende redenen op de afdeling. Het is een combinatie van jong en oud, dat zorgt voor steeds verschillende gesprekken.” De samenwerking met de verpleegkundigen en voedingsassistenten vindt ze ook heel fijn.

Patiënten verwennen en verzorgen

Vol passie vertelt Wil over haar baan. “Het mooiste aan mijn werk vind ik dat ik patiënten mag verwennen en verzorgen, door een stukje fruit klaar te maken en een praatje te maken. De patiënten zijn er heel blij mee en vaak tover ik daarmee een lach op hun gezicht, dat geeft mij echt een kick.” Met de patiënten die langdurig op de afdeling liggen, bouwt Wil een band op. Wekelijks ziet ze hen opknappen. Ook dat vindt ze mooi om mee te maken.

“Als je mensen blij wil maken en je hebt vrije tijd dan zeg ik, kom het ziekenhuis versterken als gastvrouw of gastheer. Het is zulk dankbaar werk, zoveel dankbaarheid heb ik in mijn eigen werk nooit meegemaakt. Ik ga altijd met een glimlach naar huis toe.”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!